You are here:
.NAJAVLJUJEMO KONCERT U VISOKOM.

NAJAVLJUJEMO KONCERT U VISOKOM

...

Više...

.BAJRAMSKA ČESTITKA.

BAJRAMSKA ČESTITKA

SVIM BOŠNJACIMA ISLAMSKE VJERE OD SRCA UPUĆUJEMO NAIJSKRENIJE ČESTITKE POVODOM NASTUPAJUĆEG KURBAN BAJRAMA. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN...

Više...

.NAJAVLJUJEMO.

NAJAVLJUJEMO

 ...

Više...

.Uspješno realizovan 7. po redu koncert najljepših ilahija.

Uspješno realizovan 7. po redu koncert najljepših ilahija

Normal 0 21 false false false BS-LATN-BA X-NONE X-NONE Uz Allahovu pomoć uspješno realizovan 7. po redu koncert u organizaciji BZK Preporoda iz Ilijaša. Sudeći prema...

Više...

.VEČER NAJLJEPŠIH ILAHIJA 2013.

VEČER NAJLJEPŠIH ILAHIJA 2013

...

Više...

Najavljujemo: Gostovanje Hora Preporod

Ispis PDF

 

NAJAVLJUJEMO - Koncert "Salavat tebi Poslaniče" - Visoko 24.01.2013.godine

Ispis PDF

U četvrtak dženaza Muhamed ef. Salkiću

Ispis PDF

Dženaza namaz Muhamed ef. Salkiću bit će klanjana u četvrtak, 17. januara 2013. godine nakon ikindije namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije.

Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, preselio je na Ahiret u ponedjeljak, 14. 01. 2013. godine u 64. godini života. Muhamed ef. je svoj životni vijek proveo vjerno služeći Islamskoj zajednici ostavivši neizbrisiv trag u njenom radu i razvoju.

Preseljenje na Ahiret Muhameda ef. Salkića istinski je ožalostilo njegovu porodicu, prijatelje i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kojoj je nesebično i do posljednjeg daha služio. Krasila ga je otvorenost i vedrina duha, posvećenost interesima Islamske zajednice, principijelnost u primjeni normativnih akata i spremnost da uloži sve napore kako bi se uvijek postigla najbolja rješenja u interesu muslimana i Islamske zajednice. Kao generalni sekretar Rijaseta, Muhamed ef. Salkić dao je nemjerljiv doprinos razvoju Islamske zajednice i bio je aktivni kreator svih bitnih procesa i projekata koje je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vodio u posljednja dva desetljeća.

Muhamed ef. Salkić je rođen u Izbodu,  Breza, 1949. godine. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1969. godine, nakon čega je radio kao imam u Kazanfer-begovoj džamiji u Višegradu, potom kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Višegrad. Nakon završenog Pravnog fakulteta obavljao je dužnost sekretara Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, zatim je bio rukovodilac Pravne službe u Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, sekretar Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a od oktobra 1994. godine do svoje smrti obavljao je dužnost generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na Ahiret preselio Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta

Ispis PDF

Sarajevo, 14. januar 2012. (MINA) - Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas u poslijepodnevnim satima preselio je na Ahiret.

Muhamed ef. Salkić je svoj radni vijek proveo u službi Islamskoj zajednici vjerno i dosljedno obavljajući sve povjerene mu obaveze. Krasila ga je otvorenost i vedrina duha, posvećenost interesima Islamske zajednice, principijelnost u primjeni normativnih akata i spremnost da uloži sve napore kako bi se uvijek postigla najbolja rješenja u interesu muslimana i Islamske zajednice. Kao generalni sekretar Rijaseta, Muhamed ef. Salkić dao je nemjerljiv doprinos razvoju Islamske zajednice i bio je aktivni kreator svih bitnih procesa i projekata koje je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vodio u posljednja dva desetljeća.

Muhamed ef. Salkić je rođen u Izbodu,  Breza, 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Brezi, a potom je upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1969. godine. Na dužnost imama u Kazanfer-begovoj džamiji u Višegradu imenovan je 1. februara 1971. godine, a sredinom 1973. godine je imenovan za glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Višegrad. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1978. godine i iste godine je sa dužnosti glavnog imama u Višegradu premješten na dužnost sekretara Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Od 1981. do 1983. godine radio je kao advokatski pripravnik u udruženoj advokatskoj kancelariji advokata Edaha Bećirbegovića i Alije Alilhodžića u Sarajevu. Za rukovodioca Pravne službe u Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju postavljen je 1983. godine i na toj dužnosti je ostao sve do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine. Rat ga je zatekao u Brezi gdje je raspoređen na radnu obavezu i izabran na funkciju sekretara za privredu i društvene djelatnosti pri općini Breza i tu dužnost obavljao je sve do konca marta 1994. godine. Muhamed ef Salkić je 28. aprila 1993. godine izabran za sekretara Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali je zbog prekinutih putnih komunikacija tu dužnost preuzeo tek 23. marta 1994. godine. U oktobru mjesecu 1994. godine imenovan je za generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i na toj dužnosti ga je smrt zatekla.

Molimo Allaha Uzvišenog da Muhamedu ef. Salkiću ukaze Svoju milost, obaspe ga Svojim magfiretom, uvede ga u džennetske perivoje, a njegovoj porodici podari sabur. Neka je Allahov rahmet plemenitoj duši Muhameda ef. Salkića.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini blagovremeno će javnost obavijestiti o vremenu i mjestu klanjanja dženaze namaz Muhamed ef. Salkiću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor:www.rijaset.ba

Peta godišnjica Radija BIR

Ispis PDF

U povodu pete godišnjice emitiranja programa radija BIR u Domu mladih je organiziran program pod nazivom "Večer zahvalnosti". Ovo je bila prilika da se "radio BIR" zahvali on koji su značajno pomogli razvoj ovog medija Islamske zajednice. Večer zahvalnosti svojim prisustvom uveličao je i reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

Programu su prisustvovali poslovni partneri sa kojima "radio BIR" ima plodnu saradnju, pojedinci koji su svojim doprinosom pomogli ovaj projekat Islamske zajednice, članovi porodice čijih četvoro članova kroz "Klub prijatelja radija BIR“ pomažu svoj Radio, članovi starog i aktuelnog saziva Nadzornog odbora RTV IZ „BIR“ d.o.o. i drugi prijatelji Radija.

Za izvanrednu večer pobrinuli su se Zejd Šoto, Vanja Muhović, Šerif Delić, Miralem Babajić, Armin Muzaferija, Latif Močević, horovi Rejjan i Preporod iz Ilijaša te voditelji programa Alma Hadžić i Ismet Bećar.

Više...

Back to top

Copyright © Preporod Ilijas 2014

Template by Joomla 1.7 Templates & Szablony Joomla.